lessphp fatal error: expected color value: failed at `-groups.less";` /home/nlpgr/public_html/wp-content/themes/theme46378/bootstrap/less/bootstrap.less on line 37 Δραστηριότητα του ΑΝΤΙΣΤΡΕΣΣ ΚΕΝΤΡΟΥ | n-lp.gr
Η αποφόρτιση από χρόνια αρνητική συναισθηματική υπερένταση – DISTRESS. Θεραπεία: των νευρωτικών διαταραχών, βεγετονευρώσεων (νευρώσεων εσωτερικών οργάνων). Η απαλλαγή από τον άγχο, από τις φοβίες: αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη, εμμονες ιδέες και πράξης. Θεραπεία της νυχτερινής παιδικής ενούρησης, εφηβικής αλωπεκίας, βουλιμίας, καχεξίας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αεροφαγίας, αναπνευστικών διαταραχών (νευροτεκής προέλευσης), ημικρανίες, ο έλεγχος του βάρου, η διακοπή του καπνίσματος, η ψυχολογική αντιμετώπιση κακών έλξεων: λαιμαργία, χαρτοπαιξία, ρουλέτα, αντιμετώπιση του αλκοολισμού, του καπνίσματος. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, απαλλαγή από χρόνια πόνου, αϋπνία. Αντιμετώπιση της απώλειας, χωρισμού, μοναξιάς.
Η αποφόρτιση από χρόνια αρνητική συναισθηματική υπερένταση – DISTRESS. Θεραπεία: των νευρωτικών διαταραχών, βεγετονευρώσεων (νευρώσεων εσωτερικών οργάνων). Η απαλλαγή από τον άγχο, από τις φοβίες: αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη, εμμονες ιδέες και πράξης. Θεραπεία της νυχτερινής παιδικής ενούρησης, εφηβικής αλωπεκίας, βουλιμίας, καχεξίας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αεροφαγίας, αναπνευστικών διαταραχών (νευροτεκής προέλευσης), ημικρανίες, ο έλεγχος του βάρου, η διακοπή του καπνίσματος, η ψυχολογική αντιμετώπιση κακών έλξεων: λαιμαργία, χαρτοπαιξία, ρουλέτα, αντιμετώπιση του αλκοολισμού, του καπνίσματος. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, απαλλαγή από χρόνια πόνου, αϋπνία. Αντιμετώπιση της απώλειας, χωρισμού, μοναξιάς.

Δραστηριότητα του ΑΝΤΙΣΤΡΕΣΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στο «ΑΝΤΙΣΤΡΕΣΣ» κέντρο (ανάλογα με κάθε συγκεκριμένη περίπτωση) εφαρμόζονται αντίστοιχες μέθοδοι χαλάρωσης. π.χ.:

Η μέθοδος κλιμακωτά προοδευτικής χαλάρωσης (καθ. Jacobson ).

Η μέθοδος Geterotrenning (καθ. Henry Schultz).

Και οι δύο είναι παρεμφερείς, έχοντας στόχο την απαλλαγή από την ψυχοσωματική υπερένταση. Έπειτα από τις μερικές συνεδρίες της θεραπείας και εκπαίδευσης κάθε ασθενής μας θα είναι στη θέση μόνος του να διαχειρίση την κατάστασή του.

Στο κέντρο μας επίσης χρησιμοποιείται η υπνοθεραπεία, γνωστή στην επιστήμη ως η κλινική ύπνωση (clinical hypnosis).

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ (CLINICAL HYPNOSIS)

Αντί προλόγου του Ομ. καθηγητή Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, νευρολόγου Ψυχιάτρου κ. Κορνηλίου Ρουτσώνη για το βιβλίο κ. Alexander Konst. Papof Papadopoulos, CLINICAL HYPNOSIS THE PAST, THE PRESENT AND THE FUTURE ISBN 960-86077-1-X. Medical publishing Konstandaras & co Athens 1997. Mavromichaly 4 (το βιβλίο κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά) (βίντεο)

Αντί προλόγου

«Η θεραπευτική ύπνωση μπορεί να πει κανείς ‘ότι είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Ίσως ο κυριότερος λόγος να είναι ότι οι συνθήκες, πολιτιστικές και πολιτισμικές, δεν ευνόησαν μία τέτοια εξέλιξη. Η ύπνωση βέβαια δεν υπήρξε άγνωστο φαινόμενο στη χώρα μας, άλλα κυρίως πέρασε στα χέρια ορισμένων ατόμων σαν αξιοθέατο και αξιοπερίεργο, κατά τη διάρκεια παραστάσεων και επιδείξεων σε ποικίλους χώρους. Υπήρξαν μάλιστα και εκπομπές στη τηλεόραση, μέσα στα ίδια πλαίσια.

Αντίθετα, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ην. Πολιτείες, καθώς και στις ανατολικές χώρες η ύπνωση ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος έχει ιστορία πολλών δεκαετιών, επιφανείς δε ειδικοί επιστήμονες ασχολήθηκαν θετικά με την εφαρμογή της.

Στο παρόν έργο του κ. Papof Papadopoulos, παρουσιάζεται μία κατατοπιστική έκθεση των όσων σχετίζονται τόσο με τη θεωρία όσο και με την εφαρμογή της ύπνωσης ως θεραπευτικής μεθόδου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ελπίζω ότι το πρώτο αυτό βιβλίο (στην ελληνική γλώσσα) της θεραπευτικής ύπνωσης θα γίνει η αφορμή για μια ευρύτερη γνωριμία στους ιδικούς κύκλους στον ελλαδικό χώρο.

Ο υπογραφών κατά τη διάρκεια της παραμονής στο εξωτερικό είχε σχετική εμπειρία στα πλαίσια Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, για αυτό και ευχαρίστως προλογίζω το παρόν».

————————————————————————–

Η μέθοδος της υπνοθεραπείας είναι μια από τις κατευθύνσεις της σύγχρονης ψυχοθεραπείας (βίντεο 1).

Η μέθοδος της υπνοθεραπείας έχει αυστηρά θεωρητική – επιστημονική βάση (άρθρα 1, 2, 3) και την μακρόχρονη πρακτική εφαρμογή (άρθρα 4, 5, 6)στις μεγαλύτερες κλινικές παγκοσμίας φήμης.

Παρόλο που υπάρχει ογκώδης επιστημονική ξένη βιβλιογραφία, στην ελληνική γλώσσα υπάρχει αρκετή έλλειψη. Για το λόγω αυτό η έλλειψη σωστής ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι να σχηματίσουν μία άποψη προκατειλημμένη για την υπνοθεραπεία, σε αυτό με μεγάλο βαθμό συνέβαλλαν ο κινηματογράφος, οι τηλεοπτικές εκπομπές χαμηλού, δήθεν επιστημονικού περιεχομένου χωρίς παρουσία ειδικών- ψυχιάτρων, ψυχολόγων, διάφορα δημοσιεύματα στο τύπο. Η άγνοια μερικών ανθρώπων είναι μεγάλη και ακούμε τις ερωτήσεις τύπου: “Υπάρχει περίπτωση να μην ξυπνήσω μετά την ύπνωση;”, “Μπορεί να εξασθενήσει η βούλησή μου;”, “Ή να με αναγκάζουν να κάνω κάτι εναντίον στη βούλησή μου;”, “Μπορεί η υπνοθεραπεία να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία μου;”, “Είναι δυνατόν στην υπνωτική κατάσταση να πραγματοποιήσουμε τις αναδρομές στις προηγούμενες ζωές;” “Κατέχει ο ψυχοθεραπευτής κάποιες “ Υπερφυσικές δυνάμεις ”;”, “Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχής θεραπείας;”

Από τους ορισμένες επισκεπτόμενους ακούμε παράλογες ερωτήσεις. Π.χ. «Μπορώ με τη βοήθεια της ύπνωσης να μάθω να πετάω ή να κερδίσω το λαχείο;» κ.τ.λ.

Ας θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις απορίες.

Η πιθανότητες να μην ξυπνήσει κανείς από την υπνοθεραπεία είναι ακριβώς τόσες όπως να μην ξυπνήσει από τον φυσιολογικό ύπνο.

Όσο αφορά την βούληση όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά αντιθέτως ενδυναμώνεται γιατί η υπνωτική κατάσταση χαλαρώνει την ψυχολογική υπερένταση και αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση.

Η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την αναδρομή στην προηγούμενη ζωή δεν αναγνωρίζεται από την επιστήμη. Όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην υπνωτική κατάσταση μπορεί να ενδυναμωθεί η μνήμη, μια τέτοια δυνατότητα της υπνοθεραπείας μπορεί να σταθεί εξαιρετικά ωφέλιμη στην περίπτωση αμνησίας, προκαλούμενης από το ακαριαίο ισχυρό συναισθηματικό σοκ.

Ο υπνοθεραπευτής δεν κατέχει “τις υπερφυσικές δυνάμεις”. Όμως όπως σε όλα τα επαγγέλματα , παράλληλα με την ειδική εκπαίδευση (βίντεο 2), απαιτούνται ορισμένες ικανότητες. Παράδειγμα: Παρόλο, ότι όλα τα παιδιά ζωγραφίζουν μόνο μερικά από αυτά γίνονται οι ζωγράφοι.

Το μυστικό δεν υπάρχει. Η επιτυχία της θεραπείας πρωτίστως βασίζεται σε ειλικρινής και σοβαρή στάση του ασθενή απέναντι στην υγεία του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι η περιέργεια μειώνεται η αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπείας.

Θεραπευτική δράση της υπνοθεραπείας βασίζεται στην “απελευθέρωση”         ( στην επιστήμη είναι γνωστό, ότι ο άνθρωπος σπάνια χρησιμοποιεί όλες της ικανότητες του – ψυχολογικές και σωματικές) των εφεδρικών δυνάμεων του οργανισμού (βίντεο 3).

Η υπνωτική κατάσταση είναι η κατάσταση μερικού ύπνου (μερικοί επιστήμονες περιγράφουν ως την κατάσταση transMilton H. Erickson (βίντεο 4)) προκαλούμενο με τον τεχνητό τρόπο, με την ειδική λεκτική επίδραση στην συνειδητή σφαίρα του ασθενή (“εμφυτεύεται” η ιδέα του ύπνου) και επίσης με την μονοτονική κούραση τις αισθήσεις ακοής και όρασης.

Στην υπνωτική κατάσταση μεγάλο μέρος του εγκεφάλου «κοιμάται», στην επαγρύπνηση βρίσκονται μόνο τα τμήματα εκείνα τα οποία συνδέονται με την δραστηριότητα του υποσυνείδητου.

Χάρι στην υπνωτική κατάσταση ο ψυχοθεραπευτής αποκτά τη μοναδική δυνατότητα της πρόσβασης στην υποσυνείδητη μνήμη του ασθενή όπου βρίσκονται εκτοπισμένες από την συνειδητή σφαίρα τα αρνητικά συναισθήματα και επίσης στερεωμένες βλαβερές συνήθειες. Οταν ο ασθενής βρίσκεται στο επιθυμητό βαθμό της υπνωτικής κατάστασης, ο υπνοθεραπευτής επιδρώντας με την συμπληρωματική θεραπευτική λεκτική υποβολή στην υποσυνείδητη μνήμη (το υποσυνείδητο είναι πολύ επιρρεπές και αντιλαμβάνει επιλεκτικά μόνο ωφέλιμες υποβολές), εξουδετερώνει την δράση των επιβλαβών συνήθειων και μετατρέπει τα αρνητικά συναισθήματα στα θετικά.

Ο άρρωστος, ο οποίος βρίσκετε στην ύπνωση, αισθάνεται την κατάσταση βαθειάς ευχάριστης ηρεμίας, λόγο της αποφόρτισης νευρώνων-νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου από μακροχρόνια αρνητική συναισθηματική υπερφόρτιση.

Σύμφωνα με τις καινούργιες επιστημονικές μελέτες είχε αποδεχθεί, ότι στην υπνωτική κατάσταση ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να στέλνει τα συγκεντρωμένα ερεθίσματα σε εκείνα τα τμήματα (μέσω των ανωτάτων νευροφυτικών κέντρων) τα οποία ρυθμίζουν τις ζωτικά απαραίτητες λειτουργίες οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα βασιζόμενα πάνω στις μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες και στις πρακτικές κλινικές εφαρμογές με τη μέθοδο της κλινικής ύπνωσης επιτυγχάνεται ένα γρήγορο (άρθρο 7), (brief hypnotherapy) μακροχρόνιο, σταθερό, θεραπευτικό αποτέλεσμα , έχει ευρεία κλίμακα εφαρμογής, δεν παρατηρούνται ανεπιθύμητες συνέπειες.

Η κλινική ύπνωση είναι επίσης λυσιτελής από την οικονομική άποψη, επειδή μειώνεται ο αριθμός των συνεδρίων αναφορικά σε σχέση με ορισμένες μεθόδους ψυχοθεραπείας .

Η κύρια φάσμα των εφαρμογών της κλινικής ύπνωσης είναι οι νευρωτικές διαταραχές σχετιζόμενες με το stress, το σύνδρομο πόνου άγνωστης αιτιολογίας (fantom pain), οι βλαβερές και επικίνδυνες έλξης, συνήθειες και συμπεριφορές…..

Ο περιληπτικός κατάλογος των διαταραχών όπου αποτελεσματικά χρησιμοποιείται κλινική ύπνωση

  • φοβικές αγχωτικές διαταραχές : Η κλειστοφοβία – ο φόβος του κλειστού χώρου (π.χ ο ανελκυστήρας, το κλειστό δωμάτιο κ.λ.π ) . Η αγοραφοβία – ο φόβος του πλήθους και τους δημόσιους χώρους (άρθρο 8). Η υψοφοβία – ο φόβος στα ύψη . Η ακροφοβία – ο φόβος στα ζώα . Η νοσοφοβία – ο φόβος στις αρρώστιες. Η μικροβιοφοβία – ο φόβος στα μικρόβια και άλλα .
  • Οι κοινωνικές φοβίες: ο φόβος της επίκρισης και της αποδοκιμασίες από άλλα άτομα, οδηγεί στη χαμηλή αυτοεκτίμηση (άρθρο 9). Αυτός, ο τύπος των φοβικών μονοσυμπτωμάτων εκδηλώνεται : με την τρεμάμενη φωνή και χέρια, την έξαψη, τον ιδρώτα, με τις αποσυντονισμένες κινήσεις . Συχνά πάσχουν τα δημόσια πρόσωπα : οι ηθοποιοί, τραγουδιστές, ρήτορες κ.λ.π
  • Οι βεγετονευρώσεις (νευρώσεις των οργάνων) – ανήκουν σε εκείνες τις διαταραχές όταν ο ασθενής νιώθει τη δυσάρεστη αδιαθεσία (άλγος, δυσλειτουργία) στα διάφορα εσωτερικά όργανα. Οι λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν καμία οργανική διαταραχή. Οι Βεγετονευρώσεις – νευρώσεις των οργάνων είναι μη οργανικές λειτουργικές διαταραχές : όπως η καρδιακή νεύρωση σύνδρομο Da Kosta, η νευροκυκλοφοριακή ασθένεια, το σύνδρομο “ευερέθιστου” εντέρου, η νευρωτική αεροφαγία, αναπνευστική δυσλειτουργία (νευρωτικής αιτιολογίας ): δυσκολία (βίντεο 5, 6, 7) της εκπνοής και της εισπνοής, η νυχτερινή συχνοουρία (μη οργανικής αιτιολογίας) – η παιδική νυχτερινή ενούρηση, η σεξουαλική δυσλειτουργία (άρθρο 10)(μη οργανικής αιτιολογίας).
  • Η νεύρωση εμμονών (ιδεών, σκέψεων, πράξεων) (άρθρα 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17) – είναι μια κατάσταση των επαναλαμβανόμενων εμμονών ιδεών, σκέψεων και πράξεων που έχουν στερεότυπη μορφή, είναι σχεδόν πάντοτε δυσάρεστα, ο ασθενής, κατανοώντας των παραλογισμό τους, προσπαθεί ανεπιτυχώς να τους αντισταθεί.

Χρησιμοποιείται κλινική ύπνωση με μεγάλη επιτυχία επίσης στις περιπτώσεις των βλαβερών και επικίνδυνων συνηθειών όπως: το κάπνισμα (άρθρα 18, 19), ο αλκοολισμός (άρθρο 20), το πάθος στα τυχερά παιχνίδια (χαρτοπαιξία, ρουλέτα), λαιμαργία – υπερβολική κατανάλωση φαγητού (χωρίς οργανικές ενδοκρινολογικές διαταραχές), Σε περιπτώσει χαμηλής αυτοπεποιθήσεις, σε περίπτωση μελαγχολίας και καταθλιπτικά επεισόδια, σε περιπτώσεις βουλιμίας και καχεξίας ( νευρωτικής προέλευσης), σε περίπτωση δερματολογικών διαταραχών (νευρωτικής προέλευσης)(άρθρο 21) (βίντεο 8, 9, 10).

Αποκατάσταση

Ένας ακόμα κλάδος όπου επιτυχώς εφαρμόζεται η κλινική ύπνωση   είναι τα κέντρα αποκατάστασης υγείας (βίντεο 11, 12), στα άτομα εξασθενισμένα μετά από τη μακρόχρονη παραμονή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με σκοπό της γενικής, ψυχοσωματικής ενδυνάμωσης του οργανισμού τους.

Χειρουργεία

Στο χειρουργικό τομέα σ΄εκείνες σπάνιες περιπτώσεις, όταν παρατηρείται η σταθερή αλλεργική αντίδραση στα αναισθητικά φάρμακα (άρθρα 22, 23) (βίντεο 13, 14, 15, 16, 17, 18), η ύπνοαναισθησία μπορεί να σταθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Στις αναφερόμενες, μεμονωμένες περιπτώσεις, πριν τη χειρουργική επέμβαση, εξετάζεται ο βαθμός της υπνοαναισθησίας και το επίπεδο της υπνωτικής κατάστασης με την κλίμακα του Χάρβαρντ. (Αρθρο 24)

Περίπου στη δεκαετία του σαράντα του ΧΙΧ αιώνα οι άγγλοι χειρουργοί, Ντζέϊμς Μπρέντ, Ντζον Ελιοτσόν, Ντζέιμς Εσδεϊλ ήταν από τους πρώτους που είχαν χειρουργήσει και ακρωτηριάσει τους χιλιάδες στρατιώτες χρησιμοποιώντας   τη υπνοαναισθησία στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου.

Ογκολογία

 Σε ορισμένες ογκολογικές κλινικές του κόσμου η κλινική ύπνωση χρησιμοποιείται για την μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας (άρθρα 25, 26, 27, 28)(βίντεο 19) (ναυτία, ίλιγγος, πόνος, γενική αδυναμία κ.τ.α.) και για την ψυχολογική υποστήριξή του ασθενή (εγχειρίδιο αντιμετώπισης του πόνου David Borsook-Alyssa A. LeBel-Backpum McPeek, The Massachusetts general hospital, ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, σελ.125).

Μελλοντικές προοπτικές

Οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει την βλαβερή επίδραση της υπερέντασης – distress (άρθρα 29, 30, 31, 32) («ο δολοφόνος» των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος-χαρακτηρισμός των ορισμένων επιστημόνων) στο ανοσοποιητικό σύστημα με τις όλες συνεπαγόμενες επικίνδυνες επιπτώσεις. Οι μελέτες αυτές ώθησαν στην δημιουργία καινούργιας κατεύθυνσης στην επιστήμη –την ψυχονευροανοσολογία (PSYCHONEUROIMMUNOLOGY (βίντεο 20) second edition – 1218p. Edited by: ROBERT ADER (D.M).   NICHOLAS COHEN (PH.D).   ACADEMIC PRESS, INC Harcourt Brace Jovanovich, Publishers San Diego New York Boston London Sydney Tokyo Toronto).

Στην τελευταία δεκαετία, με αλματώδη εξέλιξη της, γενετικής, έχει ερευνηθεί ο μηχανισμός της βλαβερής επίδρασης του – distress στο ΔΝΑ, το γεγονός το οποίο προκαλεί, την εξασθένηση, του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της πιθανότητας γένεσης, των ογκολογικών, καρδιακών και άλλων νόσων, την προοδευτική γήρανση (dr. Elizabeth H. Blackburn βραβείο Νόμπελ 2009).

Παρατηρήσεις : Θεωρούμε απαραίτητο και δεοντολογικό να υπογραμμίσουμε ότι στις όλες οργανικές παθήσεις η κλινική ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά, παράλληλα με την απαιτούμενη για κάθε περίπτωση   ιατρική αγωγή.

Ιαματικός τουρισμός

Η μέθοδος έχει εξίσου καλά αποτελέσματα και στον ιαματικό τουρισμό. Παράδειγμα: Στις Άλπες της Ελβετίας λειτουργούν ξενώνες που φιλοξενούν τα άτομα (επιχειρηματίες, επαγγελματίες πυγμάχους, κασκαντέρ, πιλότους φόρμουλα 1 κ.τ.λ.) που βρίσκονται υπό την συνεχή σωματική – ψυχολογική υπερένταση.

Το κέντρο μας για τους ενδιαφερόμενους οργανώνουμε σεμινάρια με τους εξόδους στην φύση με σκοπό αποκατάστασης εσωτερικής ψυχολογικής αρμονίας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

__________________________________________________

Στο τέλος θεωρούμε απαραίτητο να παραθέτουμε, τα αποσπάσματα των ολιγάριθμων επιστημονικών δημοσιευμάτων που εκδόθηκαν στη ελληνική γλώσσα με αντικείμενο την κλινικοί ύπνωση.

  • Η ψυχιατρική εγκυκλοπαίδεια Νίκου Μάνου, εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών University studio press, Θεσσαλονίκη 1997, σελ.816-817

Η ύπνωση είναι μία κατάσταση trance, δηλαδή μια κατάσταση διεγερμένης και αυξημένης εστιακής συγκέντρωσης της προσοχής και εσωτερικής ενημερότητας, με παράλληλη ελαττωμένη ενημερότητα των περιφερειακών ερεθισμάτων.

Η ύπνωση είναι μία θεραπευτική τεχνική που προϋποθέτει έντονη σχέση του ασθενή με τον θεραπευτή, ώστε να δεχθεί πρώτος να εγκαταλείψει τον έλεγχό του. Η ικανότητα ύπνωσης του ατόμου μπορεί να προσδιορισθεί με διάφορες κλίμακες …

Η ύπνωση χρησιμοποιείται για τρείς κυρίως λόγους.

  • Για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για διδασκαλία τεχνικών αυτοϋπνωσης στο άτομο και τη χρήση στην κατάσταση trance, όπου περιέρχεται, υπνωτικών εντολών προς τον εαυτό του, που «αναδομούν» τον τρόπο της σκέψης του για το πρόβλημα που θεραπεύεται (είτε παύει να πολεμιά το σύμπτωμα, π.χ. πόνος, είτε τονίζει τη βλάβη που του κάνει κάποια έξη, π.χ. κάπνισμα). Έτσι η ύπνωση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άγχους, υπερβολικής λήψης τροφής, φοβιών, χρόνιου πόνου, καπνίσματος, κ.α.
  • Για την αποκάλυψη απωθημένου στο ασυνείδητο υλικού, δηλαδή σαν επιπρόσθετη βοήθεια στην αποκαλυπτική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.
  • Για διαφοροδιαγνωστικούς λόγους, π.χ. θεωρείται ότι η διάγνωση πολλαπλής προσωπικότητας μπορεί να βοηθηθεί από την υψηλή ικανότητα για ύπνωση αυτών των ατόμων, όπως και των ατόμων με «υστερική ψύχωση» ή εκ μετατροπής («υστερικούς») σπασμούς.
  • Εγχειρίδιο αντιμετώπισης του πόνου David BorsookAlyssa A.LeBelBackpum McPeek, The Massachusetts general hospital, ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, έτος 2009 , σελ.125

Η ύπνωση είναι μία κατάσταση μεγάλης χαλάρωσης και αλλαγής της συνείδησης, κατά την οποία η προσοχή μπορεί να επικεντρώνεται και το άτομο να είναι επιδεκτικό υποβολής. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία της μεθόδου έχει η θέληση του ασθενούς να υπνωτιστεί και η εμπιστοσύνη στο άτομο που θα την εφαρμόσει. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης βρέθηκε ότι ο άρρωστος έχει ελαττωμένη   αντίληψη του περιβάλλοντος. Επειδή μπορεί να επικεντρώσει έντονα τις σκέψεις του, έχει τη δυνατότητα, κατά κάποιο τρόπο, να αποκλείσει, να αντικαταστήσει, να μεταβάλει ή να ξεχάσει τον πόνο.

Ο τελικός σκοπός της ύπνωσης είναι να παρέχει στον ασθενή εμπειρίες που αναπτύσσουν την αίσθηση της κυριαρχίας πάνω στις εμπειρίες του πόνου… . Η ύπνωση πρέπει να γίνεται από ψυχίατρο / ψυχολόγο.

  • Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ΗΠΑ «Όλα για την υγεία», εκδόσεις Φλούδας 2004, σελ. 394

Η ύπνωση είναι μία τεχνική που σας βοηθά να εστιάσετε την προσοχή σας, να ξανασκεφτείτε τα προβλήματα σας, να χαλαρώσετε και να ανταποκριθείτε σε χρήσιμες υποδείξεις. Δεν υπάρχει κάτι μαγικό στην ύπνωση. Βασίζεται κυρίως στην ικανότητά σας να αυτοσυγκεντρωθείτε και στην εμπιστοσύνη που έχετε στον θεραπευτή σας. Η ύπνωση μπορεί να σας αλλάξει την αντίληψη του πόνου και άλλων αισθήσεων και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μερικό αυτοέλεγχο των συναισθηματικών και σωματικών σας αντιδράσεων…

Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ελέξουν το χρόνιο πόνο από τον καρκίνο, τον εμμηνορροϊκό πόνο και τους πονοκέφαλους να κάνει την κύηση και τον τοκετό πιο άνετους να μειώσει την ποσότητα των φαρμάκων που χρειάζονται κατά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά και να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης μετά από την χειρουργική επέμβαση. Έχει δείξει ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά του άσθματος.

Με χρήση της ύπνωσης, ορισμένα άτομα αποκτούν έλεγχο των ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα, η ούρηση στο κρεβάτι, το δάγκωμα των νυχιών, το τρίξιμο των δοντιών, οι φοβίες, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η δυσκολία ύπνου. Με την ύπνωση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν δερματικές καταστάσεις, όπως ψωρίαση, η κνίδωση (ουρτικάρια) και οι ακροχορδόνες.

……………………………………………………………………………………………

Αναθεώρηση από παγκόσμια βιβλιογραφία.

(άρθρα 33)

(βίντεο 21)